Mubarak letak jawatan; revolusi rakyat masuk fasa baru

NONE

PRESIDEN  Mesir Hosni Mubarak akhirnya meletakkan jawatan dan meminta pihak tentera mentadbir negara itu, umum naib presiden Omar Suleiman.

Kenyataan ringkas di stesen televisyen nasional itu dibuat sehari selepas Mubarak bertegas tidak akan melepaskan jawatannya.

Presiden Mesir Hosni Mubarak akhirnya meletakkan jawatan dan meminta pihak tentera mentadbir negara itu, umum naib presiden Omar Suleiman.


Kenyataan ringkas di stesen televisyen nasional itu dibuat sehari selepas Mubarak bertegas tidak akan melepaskan jawatannya.

Berita pengundurannya itu disambut meriah oleh lebih sejuta rakyat Mesir yang berkumpul di Dataran Tahrir di Kaherah.

Presiden dan keluarnya sebelum itu dilaporkan meninggalkan istana presiden di ibu negara ke Resort Laut Merah Sharm el-Sheihh.

Lelaki yang menerajui Mesir selama 30 tahun dan terlepas dariapda enam cubaan membunuh akhirnya terpaksa akur pada kehendak rakyat yang mahukan perubahan.

Mubarak, 82, meletakkan jawatan hari ini selepas 18 hari protes antikerajaan tanpa gangguan - terbesar pernah dilangsungkan di negara itu.

Mubarak terhindar daripada banyak serangan sebelum ini tetapi suara rakyat akhirnya membuktikan sesuatu.
Enam kali pembunuh upahan cuba menamatkan riwayatnya. Perang sampai ke pintu rumah.

Jiran mengebom negaranya. Kerajaan pimpinannya hampir muflis. Aktivis berulang kali menyumpahnya di jalan raya. Tetapi Mubarak selama itu terus juga berkuasa.

Kebanyakan rakyat Mesir masih belum dilahirkan apabila pendahulunyanya Anwar Sadat dibunuh pada 1981.

Mubarak, ketika itu naib presiden, hanya beberapa meter daripada Sadat, dan turut terkena tembakan di tangan.

Beliau mengangkat sumpah sebagai presiden lapan hari kemudian, pada 14 Oktober 1981.
 

----------------
Rakaman penghargaan setingginya buat seluruh pendokong revolusi yang membuktikan komitmen dan istiqamah mereka berdepan ujian perit menumbangkan diktator dan firaun moden yang jahat itu.
Revolusi ini juga dibina di atas ratusan syuhada yang gugur terkorban bagi membebaskan Mesir yang penuh kebobrokan.
Diharapkan pihak tentera akan mempercepatkan usaha pemulihan demokrasi terutamanya bagi melangsung proses pilihan raya adil dan bebas bagi memilih tampuk kepempimpinan yang baru.
Semoga segalanya berjalan lancar selepas ini. Biar rakyat mesir menentukan untung nasib dan masa depan mereka sendiri, serta tidak lagi terkongkong di bawah pengaruh Amerika Syarikat dan cengkaman Israel. Mesir yang ditawan Hosni Mubaak dan regim nasionalis-sekularis-zalim selama lebih 60 tahun itu mesti dikembalikan kepada warganya sendiri.

ads

Ditulis Oleh : .:: AMIRUL AMIN ::. Hari: 7:23 AM Kategori:

Blog Archive

 

Sponsorship I

Sponsorship II

Sponsorship III