Ali Rustam fitnah LKS kafirkan Umno: Akhbar talibarut Umno akhirnya mengaku salah..


Bukti betapa pemimpin rasis Umno dan medianya sanggup melakukan apa sahaja termasuk melemparkan tuduhan dan fitnah terhadap lawannya...inilah bahana apabila diri diresapi pemikiran asobiyah yang tidak didasari dengan semangat Islam..


Cuma penulis ingin bertanya, apakah perkembangan isu ini?..


Bagi penulis isu ini isu besar, isu yang mampu mempengaruhi sentimen pengundi Melayu/Islam, dan boleh memberi kesan dan natijah buruk kepada masa depan Pakatan Rakyat...


Seorang pemimpin Umno telah menuduh pemimpin DAP mengkafirkan Umno, dan berita ini tersebar ke seluruh pelusuk tanah air dengan bantuan media talibarut Umno..


Selang beberapa hari, akhbar yang sama telah membuat pembetulan..namun, pembetulan yang dipaparkan seolah-olah melepaskan batuk ditangga..pembetulan atau ralat ini hanya disiarkan pada muka surat tengah dengan ruangan yang sangat kecil..('Pengumuman' Ralat oleh Berita Harian 4 November...)


Persoalan kini, apakah tindakan dan langkah susulan pemimpin Pakatan Rakyat khususnya DAP?..sedarkah kalian isu ini adalah isu besar yg boleh sahaja menggelapkan masa depan PR?..


Penulis harap ada tindakan susulan dari kepimpinan PR atas isu ini..bangkitkan dan hangatkan balik isu ini..jadikan isu ini sebagai CONTOH kegelojohan Umno dalam menimbulkan isu perkauman..jadikan isu ini sebagai CONTOH Umno dan medianya sering membodohkan penyokong2nya dengan berita yg tidak benar mengenai parti-parti Pakatan Rakyat...fikir2kan...walllahua'lam...


Isu 'kafirkan' Umno: Berita Harian mengaku ralat


Akhbar Berita Harian hari ini membuat pembetulan berhubung laporan yang memetik ucapan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam yang mendakwa tokoh DAP Lim Kit Siang mengeluarkan kenyataan "Umno Kafir" dalam satu ceramah pilihan raya kecil di Gua Musang.

Dalam pembetulan yang disiarkan dalam akhbar itu hari ini, pada muka surat 8, pengarangnya berkata laporan mereka "bukan merujuk kepada penasihat DAP" itu.


"Ucapan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam dalam ceramahnya, DAP semakin berani mencampuri urusan agama Islam di peti undi Kampung Baru Hulu, Gua Musang seperti disiarkan Berita Harian semalam, bukan merujuk kepada penasihat DAP, Lim Kit Siang.


"Kesilapan dikesali - Pengarang," pemberitahuan itu dipetik.


Semalam Lim mengarahkan peguamnya mengemukakan saman terhadap laporan Berita Harian dan Mohd Ali berhubung dakwaan beliau mengeluarkan kenyataan itu dalam satu ceramah di sebuah ceramah di Sungai Terah, Gua Musang.


Malah kata Lim, beliau langsung tidak hadir pada cermah di Kampung Baru Hulu di kawasan Galas yang juga dihadiri oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim .

"Saya didakwa mengatakan Umno kafir dalam satu ceramah di Galas bersama Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Ini merupakan fitnah dan pembohongan oleh kerana saya tidak bercakap seperti yang didakwa oleh beliau.

"Saya juga tidak pernah menghadiri ceramah di tanah rancangan Kesedar seperti yang didakwa dan ini merupakan perbuatan jahat dan tidak bertanggungjawab yang cuba untuk menyebarkan kebencian kaum dan agama," kata Lim pada sidang media di lobi Parlimen semalam.

ads

Ditulis Oleh : .:: AMIRUL AMIN ::. Hari: 9:11 PM Kategori:

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

 

Sponsorship I

Sponsorship II

Sponsorship III