Jika Lee Kuan Yew bersaksi dalam Liwat II Anwar Ibrahim?

Wikileaks mengekspos dari 251.287 diplomatik Amerika Syarikat dan kabel kedutaan bisa baik dan buruk, dan mencerahkan dan tragis, bergantung pada hujung tali anda mendapatkan untuk memegang - salah satu yang anda tarik atau salah satu yang garrottes anda.

Ada alasan yang sempurna mengapa kabel alam ini terlindung dan dianggap sangat sulit, dengan premi yang tinggi pada kain kafan yang kerahsiaan.
Hal ini masih versi rasmi dari keadaan manusia, di mana merengek, mengerang, mengeluh, mengkritik dan meratap merupakan sebahagian dari pokok kehidupan.
Itu sebabnya ketika terkena, seperti apa Wikileaks kepala Julian Assange telah dilakukan, memang merupakan kekuatan baik alam kerana menerangi jibes jahat, komen, komen, penilaian dan, ya, Backstabbing komited dan memanjakan oleh para ahli politik dan diplomat di belakang .
Para teman dan koaborator yang anda sudah lama dianggap sebagai sekutu ketat benar-benar boleh menjadi musuh terburuk anda. Hal ini juga sangat buruk kerana alasan hanya dijelaskan.
Hal ini mencerahkan kerana bersinar terang pada sisi gelap dunia diplomatik, bukan hanya dari mengidam Amerika Syarikat untuk mendominasi dunia, tetapi juga dari orang-orang kita mudah tunduk menjadi sekutu dan penyokong menyebabkan kita tempatan dan serantau.

Hal ini juga mencerahkan kerana sekarang yang Wikileaks telah mendedahkan dastardliness fikiran kerajaan tertentu dan sikap terhadap negara-negara seperti Malaysia, negara-negara di hujung tongkat yang salah dari Wikileaks harus mengambil kesempatan untuk meninjau sikap mereka dan dasar terhadap negara-negara menyimpang.
Namun, hal ini juga tragis karena tidak hanya akan persahabatan dan perikatan tidak lagi dipercayai dengan mudah, itu mencetuskan kesan mematikan - sumber, kenalan, agen rahsia dan pasukan keselamatan yang bekerja untuk rangkaian mata-mata Amerika Syarikat akan ditiup keluar dari mereka anonimiti selamat dan kemungkinan mengalami penyeksaan kejam dan pembunuhan, tidak hanya pada orang yang terkena, tetapi juga pada rakan-rakan dan keluarga.
Sekarang Wikileaks adalah untuk menghantui warga terkemuka di kawasan tertentu dan mempengaruhi hubungan Malaysia dengan Singapura dan Australia, berduri seperti itu, dengan penyelidikan yang penting, siapa yang mendapat untuk menarik atau garrotted oleh tali?

Menurut satu kabel terpapar oleh surat khabar Australia, diplomat Singapura telah menghina pendapat seperti Malaysia dan kerajaan Malaysia kembali pada 2008 ketika berada di bawah pemerintahan Abdullah, menawarkan dua penilaian letupan, satu mengutuk pentadbiran tidak becus dan yang lain, mengatakan Australia bahawa Anwar bersalah kerana sodomi.
Satu kabel terperinci pertemuan antara pegawai AS senior dan senior Singapura Luar Negeri kepala Peter Ho, Bilahari Kausikan dan Tommy Koh.
Inilah yang mereka katakan tentang Malaysia: "... dalam penurunan 'berbahaya' didorong oleh 'ahli politik tidak cekap'."
Kausikan dilaporkan sebagai berkata AS Timbalan Menteri Pertahanan untuk Asia Timur David Sedney bahawa ada "kemungkinan konflik perkauman yang berbeza" yang bisa melihat etnik Cina "lari" Malaysia dan "kewalahan" Singapura.
Ho penilaian pada bulan Mac 2008: ia mendakwa bahawa bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah "membaling batu" di Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Para Singapura sama-sama merendahkan rakan Asia mereka: mereka denunciated elit politik Thailand sebagai dirundung oleh rasuah dan Crown Prince Vajiralongkorn sebagai "sangat tidak menentu dan mudah kena pengaruh".
Jepun dan India berperilaku bodoh dalam berjuang untuk menghadapi pengaruh China dan mendakwa bahawa beberapa pemimpin Asia ingin junta untuk mempertahankan kuasa di Myanmar untuk memastikan kestabilan negara.
Dengan andaian bahawa kabel Amerika terpapar Wikileaks adalah benar dan laporan di seluruh dunia menyarankan mereka yang asli, ini menunjukkan bahawa Singapura mempunyai pandangan merendahkan Malaysia, dan sangat mengejek bahawa mereka bersedia untuk memberitahu sekutu Barat mereka bahawa Malaysia adalah ambles konflik perkauman .
penghinaan ini mungkin, bagaimanapun, taktikal: Singapura adalah bersaing dengan panas untuk pelaburan dan dana untuk projek, bursa dan masa depan dengan hampir semua orang di kawasan-kawasan ini bahawa kepandaian mengambil keuntungan dr lawan rendah Iklan taktik akan lakukan untuk mendapatkan kaki up. ejekan seperti itu dapat difahami dan mungkin diantisipasi.
Tetapi satu di Anwar adalah Salam Maria. Dilaporkan oleh surat khabar utama Australia, mereka dikutip lain kabel yang membuat ini pengamatan meletup: "Orang-orang Australia mengatakan bahawa perisikan Singapura perkhidmatan dan (Singapura negarawan tua) Lee Kuan Yew telah memberitahu Ona di bursa mereka bahawa pemimpin pembangkang (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) memang melakukan tindakan yang saat ini ia sedang didakwa. "
Australia dimaksudkan dalam ini adalah orang-orang dari Pejabat Nasional Penilaian, rangkaian perisikan, yang, seperti semua rangkaian mata-mata yang meliputi Singapura, telah menyimpan mata mantap di Malaysia selama ribuan tahun untuk alasan strategik tapi untuk menyinggung bahawa Anwar bersalah melakukan sodomi adalah bermain futsal dengan tong serbuk.
Penyelidikan akan segera: Adakah Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew mengatakan Ona tentang kesalahan dia percaya Anwar komited?
Reaksi Anwar adalah cepat, tidak rasmi dipecat di Twitter. Ketika ditanya oleh sesama tweeter untuk mengomentari wahyu Wikileaks ', cicit Anwar adalah mengejek acuh - pertama tweet ini: "ha ha Sumber Msian SB?" Dan kemudian diikuti dengan ini: "Sumber Polis SB Msia Bukti tak ADA.?." (Polis Diraja Cawangan Malaysia. Tidak ada bukti)
Akhbar-akhbar Australia juga melaporkan bahawa kabel Wikileaks berpendapat bahawa tuduhan sodomi adalah hasil dari sebuah "pekerjaan set-up" yang ahli politik "masuk ke", pegawai perisikan Singapura mengatakan Ona tersebut.
missives pendek Menganalisis Anwar pecah, ia boleh disimpulkan sebagai melakukan salah satu daripada dua perkara:
- Dia sebenarnya mengkreditkan Cabang Khusus untuk memanipulasi Lee Kuan Yew ke membuat penilaian pada sidang, bahkan ketika mahkamah mempunyai jalan panjang sebelum memutuskan tidak bersalah atau bersalah.
- Dia membayangkan bahawa Lee Kuan Yew telah membuat penilaiannya berdasarkan kecerdasan cacat diberikan oleh Cawangan Khas Malaysia.
Sekarang, tentu saja dengan andaian bahawa kabel Wikileaks adalah tepat, tindak lanjut harus sebagai berikut:
- Apakah Cawangan Khas lulus intel buruk untuk Lee Kuan Yew?
- Adakah Lee Kuan Yew bergantung pada Cabang Khusus atau diperolehi kecerdasan bebas sebelum membuat keputusan bersalah Anwar?
- Mengapa Lee atau orang perisikan memberikan penilaian yang ke Ona itu?
- Mengapa Ona yang berminat dalam penghakiman Lee Kuan Yew tentang Anwar?
Jika memang Lee dan Singapura sangat percaya pada penilaian mereka, ada sebuah jalan yang boleh diambil oleh Anwar atau Jaksa Penuntut Umum cuba Pemimpin Pembangkang: mencari Lee dan kerjasama perisikan-nya masyarakat dengan meminta dia dan mereka untuk bersaksi dalam sidang Anwar di tarikh nyaman cepat. Dengan ukuran yang sama, Ona harus mampu menghantar orang atasnya untuk memastikan apa Lee dan orang kecerdasannya diamati.
Jika Lee Kuan Yew bersetuju untuk bersaksi, Karpal Singh, penasihat memimpin Anwar, tentu akan menuntut bahawa Menteri Mentor memaparkan bukti-nya, apakah itu video, gambar atau saksi material.
Kemudian Karpal akan menempatkan ke Menteri Mentor bahawa bukti nya cacat kerana diberikan oleh Cawangan Khas dan bahawa apa yang disebut perangkap untuk memperbaiki Anwar adalah menyalahi undang-undang untuk memulakan dan bahawa semua bil perlu dijatuhkan.
Adakah Singapura ketakutan oleh letupan-letupan Anwar anti-Semit di parlimen awal tahun ini dan melaporkan link ke organisasi pengganas Timur Tengah? Wisma Putra harus mendapatkan Singapura ini untuk mengklarifikasi.
Setelah itu, siapa yang tahu apa yang akan terjadi.

ads

Ditulis Oleh : .:: AMIRUL AMIN ::. Hari: 3:49 PM Kategori:

Blog Archive

 

Sponsorship I

Sponsorship II

Sponsorship III