Mengapa bangkitkan projek Kimanis RM2.4b

Rancangan pentadbiran Datuk Seri Musa Aman mahu membangkitkan isu pembinaan terminal gas di Kimanis wajar dipersoal, kata Ketua Komunikasi PKR Sabah, Ronny Klassen.

"Mengapa baru sekarang, projek bernilai RM2.4 bilion ini mahu dibangkitkan di Parlimen walhal dia (Musa) terlibat dalam proses rundingan sebelum ini.

"Setelah tender diserahkan pada suatu syarikat lain, pemberian projek paip gas itu dikaitkan dengan syarikat keluarga (Tan Sri) Taib Mahmud (Ketua Menteri Sarawak) pula," ujarnya semalam dalam suatu wawancara di ibu pejabat PKR, di sini.
Difahamkan, Naim Holding Berhad pada 1 September lalu mengumumkan Samsung-Naim JV dan subsidiarinya, NCSB Engineering Sendirian Berhad mendapat projek bernilai AS$766.39 juta (RM2.4 bilion) daripada Petronas Carigali Sendirian Berhad.

Kedua-dua syarikat itu diarahkan membina prasarana Sabah Oil dan Terminal Gas di Sabah, yang merupakan salah satu projek mega kerajaan Pusat.

Katanya lagi, tidak timbul soal orang Sabah tidak mendapat hak membangunkan prasarana tersebut seperti yang dibangkitkan oleh pentadbiran Musa, Ketua Menteri merangkap Pengerusi BN Sabah tersebut.

Ini kerana, katanya Musa sendiri terlibat dalam proses rundingan dan pembidaan tender, mewakili kerajaan Sabah.

Dari segi yang lain, beliau turut mempersoal kesungguhan Musa untuk membangunkan hub gas dan sistem gas berpaip di negeri Sabah.

Menurut beliau, Musa pernah suatu ketika dahulu mengetepikan cadangan umum supaya bekalan elektrik dari Empangan Bakun di Sarawak disalurkan ke Sabah kononnya atas faktor geografi.

"Sebelum ini, memang ada permintaan untuk kita (Sabah) mendapatkan bekalan elektrik hasil pembinaan empangan Bakun.

"Alasan mereka (kerajaan negeri), bekalan elektrik susah nak disalurkan ke Sabah kononnya sukar memasang kabel atas tanah disebabkan faktor bukit-bukau, hutan rimba yang tebal dan faktor geografi yang lain."

Walhal, beliau berpendapat, rancangan memasang sistem paip gas yang cuba direbut oleh Sabah dan Sarawak sebenarnya jauh lebih sukar berbanding cadangan menyalurkan bekalan elektrik dari Bakun ke Sabah.

"Kenapa saluran paip gas yang nak ditarik dari Kimanis ke  Sarawak pada pendapat saya sebenarnya lebih susah mahu dilakukan.

"Sedangkan, paip gas dari Kimanis ke Sarawak ini juga sebenarnya melalui bukit-bukau yang sama," soalnya.

Beliau turut tidak menolak kemungkinan bahawa konflik tersebut berpunca oleh kegagalan kroni tertentu yang dekat dengan pentadbiran Musa mendapatkan projek mega itu.

Rabu lepas, Ahli Parlimen BN dari Negeri di Bawah Bayu itu dilaporkan bercadang membangkitkan isu pembidaan projek mega tersebut di Dewan Rakyat, awal bulan depan.

Bagi mereka, projek di negeri itu lebih layak dibangunkan oleh anak watan sendiri, bukan kontraktor yang dikatakan dekat dengan keluarga Taib Mahmud.

ads

Ditulis Oleh : .:: AMIRUL AMIN ::. Hari: 11:29 AM Kategori:

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

 

Sponsorship I

Sponsorship II

Sponsorship III